Известие

Collapse
No announcement yet.

Реглаж на фарове 156?Къде да го направя?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от koki79 Покажи съобщение
    Здравейте на всички,не можах да разбера от всичко написано-ТРАКТОРИ ЛИ КАРАТЕ,лади,жигули или москвичи.Кой век живеете та ще регулирате фарове на стената както в СОЦА,след като има съвременни и много точни уреди за това.Давам силен жокер,в ъв всички клонове на СБА има чисто нови стендове за реглаж на фарове,понеже има акция светлина и услугата е безплатна-ПРОВЕРЕНО.
    Така е много точно си го казал. От такива саморегулировки вечер е ад да се кара. Ама друго си е да си вдигнеш късите като дълги, а с дългите да търсиш дронове.
    Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Стената си е доказан метод и геометрията е еднаква и при соца и при демокрацията. А и на фаровете ясно пише с какъв ъгъл на наклон трябва да се регулират.
      За стендовете съм по-скоро скептичен защото повечето "регулиращи" изобщо не са в час какво правят и ти забиват фаровете на 3 метра пред колата, което никак не помага за безопасността.
      Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
      Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
      Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Стига да имаш параметрите за твоя модел автомобил, на стената става много точно. Никой няма да си играе да ти ги направи на стенд така, както ти ще си ги направиш.

Comment

това е оригинала на картинката по- горе и коментарите на колегите
          http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=6877
          Не знам защо не се посочват оригиналните източници, където е обяснено добре.
          Не съм го чел защото не ми е интересно, но формулата (параметрите) май не е универсална,.
          Ако е така, какъв е смисъла от цялата операция?
          Last edited by lordliness; d.m.y г., 20:21.

Comment

И аз знам, че не е универсална. Търсих за 156, но до сега не съм намерил. Иначе резултата ще е поразителен повярвай ми.

Comment

Някъде имам схемата за регулирането на фаровете точно на 156-цата точно на "стена".
              Ако не знаеш как изглеждат нещата на "стената", какъв грездей регулираш на стенда?
              Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Първоначално публикувано от iwo156 Покажи съобщение
                И аз знам, че не е универсална. Търсих за 156, но до сега не съм намерил. Иначе резултата ще е поразителен повярвай ми.
                И в такъв случай всичко отива по дяволите, няма как да си регулираш фаровете.
                Публикуват подвеждащи информации, че става за всички коли.
                Регулирането почва от правилното налягане в гумите, това е важно.

Comment

В пункта за ГТП в който ми забиха фара, "модерния" стенд представляваше количка с четири колелца на която имаше една кутия.Попитах как се позиционира стенда - ми пред фара."Стенда" не беше съобразен с височината на фаровете на колата ми, поради което настройката на фара излезе извън обхвата на регулиращите болтове.Не съм виждал други стендове, но под регулировъчен стенд разбирам сдвоено устройство което се наглася според височината на фаровете на съответното возило и според междуцентровото растояние на същите, предполагам такива има само във завода производител, другото е за сервизи..Разстоянието от земята до центъра на фара/крушката/ е от съществено значение.Всеки е виждал на предната греда или някъде там лепенка с надпис 1,3%.Това е наклонът под който лъчите на фаровете трябва да сочат към земята, или ако си измерите височината до центъра на фара може да си изчислите на каква дистанция трябва да свети.Така че ако въпросния стевнд не е позициониран правилно пред колата или ще събирате пеперуди нощно време или ще гадаете какво има след 15 метра пред колата.Малко по сложно го е обяснил колега от волво форума http://www.volvoclub-bg.com/forum/vi...hp?f=21&t=5720
                  Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 21:06.
                  По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                  конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                  Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                  Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

За тези на които математиката им е непозната материя, ето ви универсална формула (извежда се за 1 минута)

h = H - L.tg(α)

където:

H - разстоянието от земята до центъра на фара
                    L - разтоянието от центъра на фара до стената
                    α - наклона на лъча
                    h - разстоянието от земята до горната хоризонтална част от светлото петно на стената.

(означенията са същите, като на скицата, която постнах преди, но фигурира и ъгъла)

Ако приемем, че ъгълът на наклон е 1,3 гр. , както каза Митака, то tg (α) = 0,0227

пример:

Ако сме на 8 метра от стената и височината на фара е 0,6 м.

h = 0,6 - 8.0,0227

h = 0,41 m.

Сега забелязвам, че Митака е дал наклона в % а не в градуси.

Поради това, ако се работи с % наклон в горната формула tg(α) трябва да се замести с
                    % - наклон/100, или:

1,3/100 = 0,013

тогава за същия пример резултатът ще бъде

h = 0,6 - 8 . 0,013

h = 0,5 m.
                    Last edited by ecotronic; d.m.y г., 21:44.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

А по горната формула излиза 0.28м.

Comment

Първоначално публикувано от iwo156 Покажи съобщение
                        А по горната формула излиза 0.28м.
                        Вероятно е за кола с друг % наклон. Най-добре виж, колко е наклона при теб и смятай по формулата, която дадох.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Наклонът си е в проценти и е маркиран на гредата до левия фар. При мен е 1%. Вероятно се определя от натоварването върху предния мост.

Comment

Те ви го. В eLearn-а.
                            Attached Files

Comment

Наклона съм го дал по спомен, но може и да е различен от 1,3 %.
                              По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                              конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                              Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                              Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Ето я и маркировката.
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X